5.0 uitgesteld? Een hub …

Er is toch wel veel aan de hand met de nieuwe versie van WordPress 5.0 én Gutenberg als nieuwe contenteditor. Dat laatste is wel heel erg hard nodig vind ik. Ik werk vanaf 2007 met WordPress en ben niet anders gewend dan de huidige editor, maar dit gedoe rond Gutenberg is wel tenenkrommend. 

Kennelijk is er een speciale gutenberghub voor nodig om alle info rondom de nieuwe content/tekst-editor in goede banen te leiden. Zelfs de technici die hiervoor schrijven en de ontwikkeling mede vormgeven, hebben moeite om alles bij te houden en samen te vatten. Zie een vorige bericht. 

Yoast, de founder father van deze baanbrekende SEO-plugin vond het nodig om een FAQ in de lucht te brengen over Goetenburg. Van de ene kant vind ik het eigenlijk een beetje lachwekkend worden. Van de andere kant, de factor gebruiksvriendelijkheid en gemak-in-gebruik wordt toch redelijk onder gegraven. Het is pas sinds eergisteren dat ik met een plugin mijn eerste eigen Block heb geschreven! Tot die tijd kon ik er ook geen touw aan vastknopen. Nu ik heb gezien hoe dat moet, zie ik daar de potentie zeker van in. Er dienen zich veel mogelijkheden aan om een website qua content helemaal naar je hand te zetten. Maar daar heb je wel kennis voor nodig van html, css en php is ook wel handig. Maar dat lijkt me ook logisch, wil je echt helemaal een eigenhandige WordPress website uitrollen, dan moet je ook wat technische kennis en ervaring in huis hebben. Tenzij je wilt blijven steken in die online tools die je alles uit handen nemen, maar je ook weer vastpinnen op het standaard webdesign. Met Gutenberg, zometeen dé standaard in contentmanagement & building, komt ook de uniciteit om de hoek kijken. 

Het is een grote stap voorwaarts. Die is nodig, want WP wordt links en rechts al ingehaald door Page Builders. Waarbij de Oxygenbuilder toch wel hele hoge ogen gooit. We’ll keep it in the holes.