Categorieën
WordPressed

Rest API & internet of things

We staan een de vooravond van de 'internet of things'. Alles zal digitaal gekoppeld zijn, onze flow van data en informatie zal gestandaardiseerd worden en snel zal kunstmatige intelligentie hierop intervenieren en zal Augmented Reality eroverheen worden gelegd . Als we content ook beschikbaar kunnen stellen aan andere applicaties via het request en response JSON formaat komt al snel de term REST API in beeld. Dit werkt al native in elke WordPress installatie. Behoudens enkele dimensies in de beveiliging en borging van data (authenticatie), is dit ontzettend veelbelovend! Zeker ook voor ons gebruikers van WordPress. Want wij kunnen meevaren op deze trend!

Hoe begin je? Hoe start je hiermee? 

Er wordt in de WP Community hard gewerkt om de vruchten te kunnen plukken. Uiteraard zal de boost ontstaan als ook de minder technisch onderlegde gebruikers er mee aan de slag kunnen. Want wat moet je bijvoorbeeld met een webbrowserscherm met een JSON dataset met alle berichten? 

wp-json/wp/v2/posts

We zijn gewend aan de vormgeving van een thema of onze eigen styling. Maar wat nu als we dit formaat via een andere applicatie kunnen inlezen en toepassen voor specifieke doeleinden! Er verschijnen nu veel publicaties die over deze mogelijkheden filosoferen en vooral wat de gevolgen kunnen zijn. 

Hoe zet het nu met de authenticatie? Is het wel veilig? Momenteel is het nog steeds wel een punt van aandacht. Het is namelijk de zwakke schakel. Op het moment dat je inlogt, wordt er een cookie gezet. Die maakt het mogelijk dat je data kunt opvragen via het JSON formaat. Ben je niet ingelogd, dan krijg je een foutmelding. 

Een goede intro in hoe dit werkt vind je via het REST API Handbook van WordPress. Door John Oosterlaar

Hoi, ik zit ongeveer vanaf 1995 serieus op het internet. In 2007 ben ik voor mezelf begonnen. WordPress vind ik het beste (open-source) cms. Ik lees graag html, php, css en aanverwante webtalen. Dit is een blog over die materie.