Whatsapp & privacy …

Er is veel te doen rond de aanstaande introductie van de GDPR (in Nederland AVG genoemd). Je hebt als het goed is – je bent een power user van Whatsapp – onlangs op een knop gedrukt waarmee je hebt aangegeven dat je ouder bent dan 16 jaar. Whatsapp moet zoals alle internet-communicatiebedrijven voldoen aan voorwaarden ter bescherming van persoonsgegeven, ofwel, expliciet aangeven hoe men gegevens die men over je verzameld zal ‘gebruiken’.

Kern van het verhaal is, doet het bedrijf achter Whatsapp (Facebook) dit alles omdat men het zo goed met ons voorheeft? Of spelen andere belangen!? Op Dutchcowboys wordt deze materie treffend verwoord: 

Facebook wil heel graag een gebruikersprofiel van je opzetten in WhatsApp, precies zoals ze dat met de eigen app ook doen. Daar hebben ze extra data voor nodig, maar volgens de AVG moet je daar als gebruiker expliciet toestemming voor geven. Dat betekent dat we binnenkort een andere update kunnen verwachten die heel sneaky vraagt of het goed is dat we die data afgeven. Dat mag je weigeren en daar zouden geen kwalijke consequenties voor de app aan mogen vastzitten, maar zoals dat wel vaker gaat tegenwoordig wordt het vragen van die toestemming kundig verstopt in een ander nieuwe coole functie*.
*en trouwens we gaan je data ook pakken.

Het nieuwe privacybeleid van WhatsApp voorspelt weinig goeds
Waar heb je nou ‘ja’ tegen gezegd? – https://www.dutchcowboys.nl/online/het-nieuwe-privacybeleid-van-whatsapp-voorspelt-weinig-goeds